آشنایی با مجازی سازی و انواع آن

مجازی سازی
شبکه مجازی سازی مقالات

مجازی سازی به چه معنا است؟

مجازی‌ سازی یک فناوری است که امکان ایجاد نسخه‌های مجازی واقعی از سخت‌افزارها، نرم‌افزارها، سیستم‌عامل‌ها یا شبکه‌ها را فراهم می‌کند. این فناوری به کاربران اجازه می‌دهد تا محیط‌های مجازی را درون یک محیط فیزیکی واقعی ایجاد کنند و از آن‌ها به عنوان نسخه‌های مجازی سیستم‌های واقعی استفاده کنند. این امکانات باعث بهره‌وری بالاتر از سخت‌افزار، افزایش امنیت، مدیریت آسان‌تر و کاهش هزینه‌های نگهداری می‌شود. استفاده از مجازی‌سازی در مراکز داده، ابرها و شبکه‌های مجازی بسیار رایج است.

انواع مجازی سازی

پنج نوع مجازی سازی وجود دارد:

  1. مجازی سازی سرور (Server Virtualization)
  2. مجازی سازی دسکتاپ (Desktop Virtualization)
  3. مجازی سازی برنامه (Application Virtualization)
  4. مجازی سازی ذخیره ساز (Storage Virtualization)
  5. مجازی سازی شبکه (Network Virtualization)

مجازی سازی سرور (Server Virtualization)

سرویس ها در سازمان ها می بایست حتماً روی سرور واقعی نصب و راه اندازی شوند. تفاوت سرور فیزیکی با کیس های رک مونت به شرح ذیل است:

  1. سخت افزار سرور به لحاظ پایداری بسیار بسیار پایدارتر از کیس رک مونت است.
  2. سرور دارای رید کنترلر برای مدیریت هارد ها است اما کیس معمولی فاقد این ویژگی است. حتی اگر برخی از مدل های خاص مادربورد دارای رید کنترلر هم باشد باز هم به کیفیت رید کنترلر سرور نمی رسد.
  3. سرور دارای دو پاور است که اگر یکی سوخت دیگری به صورت خودکار وارد مدار می شود.
  4. سرور دارای ویژگی Hot Plug است، یعنی اگر یک پاور خراب شد می توانید آن را از سرور خارج کرده و پاور جدید را جایگزین کنید بدون این که سرور را خاموش نمایید. همچنین می توان به صورت Hot Plug رم را اضافه یا کم نمایید.
  5. سرور دارای سیستم خنک کننده بسیار قدرتمندی است چرا که دارای چندین فن خنک کننده است که به صورت ماژولار روی سرور نصب می شوند.
  6. سرور حداقل دو ماژول CPU ساپورت می کند که قدرت پردازش بسیار بالایی دارند.
  7. سخت افزار سرور برای روشن ماندن طولانی مدت طراحی شده است.

دوره آموزشی مجازی سرور (آشنایی کامل با نحوه راه اندازی و پیکربندی سرویس مجازی سازی در شبکه)

در سازمان ها می بایست به ازای هر سرویس یک سرور راه اندازی نمایید. به هیچ عنوان توصیه نمی شود بیش از یک سرویس بر روی یک سرور راه اندازی نمایید. یک سازمان حداقل نیاز به 10 سرویس دارد (اکتیو دایرکتوری، DNS، ایمیل، اتوماسیون اداری، آنتی ویروس، فایل سرور، دیتابیس، مانیتورینگ، بک آپ گیری). بنابراین بایستی از مجازی سازی سرور استفاده کنیم.

ما می توانیم روی یک سرور فیزیکی چندین سیستم عامل با تنوع زیاد را راه اندازی نماییم. مجازی سازی سرور دارای مزیت های ذیل است:

  • استفاده بهینه از منابع
  • نیاز به تعداد کمتر سرور سخت افزاری
  • تولید حرارت و مصرف برق کمتر
  • مدیریت راحت تر سرورها

مجازی سازی دسکتاپ (Desktop Virtualization)

مجازی‌سازی دسکتاپ به معنای ایجاد یک محیط کاری مجازی بر روی یک سیستم کامپیوتری فیزیکی است که به کاربر امکان می‌دهد تا به نظر برسد که او در حال استفاده از یک دسکتاپ واقعی هست، در حالی که در واقع از یک محیط مجازی استفاده می‌کند. در این روش، یک نرم‌افزار مجازی‌ سازی بر روی سیستم کامپیوتری نصب می‌شود و محیط دسکتاپ و سیستم‌عامل مورد نیاز را ایجاد می‌کند. کاربر می‌تواند به این محیط دسکتاپ از طریق یک برنامه مدیریت مجازی‌ سازی دسترسی پیدا کند و بدون نیاز به سخت‌ افزار فیزیکی جدید، چندین دسکتاپ مجازی را همزمان اجرا کند. این روش می‌تواند برای ایجاد یک محیط کاری منعطف، افزایش امنیت و مدیریت سیستم‌های IT در سازمان‌ها استفاده شود.
در این روش کلاینت با استفاده از تنها یک ماوس، کیبورد، مانیتور و zero client یا دستگاه ترمینال می تواند دسکتاپ خود را داشته باشد.

دوره آموزشی مجازی سازی دسکتاپ 

مجازی سازی دسکتاپ

مجازی سازی برنامه (Virtual Application)

مجازی‌سازی برنامه به معنای اجرای برنامه‌ها در یک محیط مجازی است که از سیستم‌عامل و سخت‌افزار فیزیکی مستقل است. این فناوری اجازه می‌دهد تا برنامه‌ها درون یک محیط مجازی اجرا شوند، بدون این که نیاز به نصب و پیکربندی در سیستم‌عامل اصلی باشد. به عبارت دیگر، برنامه‌ها درون یک کانتینر یا ماشین مجازی اجرا می‌شوند که از سیستم‌عامل و سخت‌افزار می‌گذرد.

در این مدل application روی سرور راه اندازی می شود و کلاینت روی سیستم، تبلت و غیره به برنامه متصل شده و کار می کند.

مجازی سازی برنامه چیست؟

مجازی سازی ذخیره ساز (Storage Virtualization)

وجود استوریج برای نگهداری اطلاعات در سازمان ها الزامی است. استوریج دستگاهی است که دارای چندین هارد دیسک است، انواع مختلف RAID را ساپورت می کند تا تحمل خرابی داشته باشد. مدل های مختلف فناوری ارتباطی را پشتیبانی می کند. ذخیره سازی در حجم بالا را انجام می دهد. برای مجازی سازی ذخیره ساز می توانیم یک سرور فیزیکی تهیه کنیم و روی آن نرم افزارهای شبیه ساز استوریج نصب نمایید تا سرور را به یک دستگاه ذخیره ساز تبدیل نماید. نرم افزارهایی مثل OPEN E، Free NAS، Microsoft iSCSI و غیره کار شبیه سازی استوریج را انجام می دهند.

مجازی سازی استوریج

مجازی سازی شبکه (Network Virtualization)

مجازی‌سازی شبکه به معنای ایجاد یک محیط شبکه مجازی بر روی یک شبکه فیزیکی است. این فناوری به شما امکان می‌دهد تا شبکه‌های مجازی را بر روی یک زیرساخت فیزیکی ایجاد کنید، به طوری که به نظر می‌رسد که دسترسی به یک شبکه فیزیکی وجود دارد، در حالی که در واقع از یک شبکه مجازی استفاده می‌شود.
به جای این که تمامی کانفیگ های مربوط به سوئیچ ها و روترها را روی دستگاه های فیزیکی انجام دهیم می توانیم از مجازی سازی شبکه استفاده کنیم و سوئیچ ها، روترها، فایروال ها و…. مجازی داشته باشیم تا ترافیک شبکه را این تجهیزات مدیریت کنند. بحث NSX در این حوزه قرار می گیرد.

مجازی سازی سرور (Server Virtualization)

برای اجرای مجازی سازی سرور نیاز به یک Hypervisor داریم. ابزاری است که با سخت افزار ارتباط می گیرد و منابع مورد نیاز ماشین های مجازی را در اختیار آن ها قرار می دهد. در واقع ماشین های مجازی به واسطه Hypervisor قابل تولید شدن هستند. دو مدل Hypervisor وجود دارد:

  • Bare-metal (Type 1)
  • Hosted (Type 2)

مدل Bare-metal (Type 1)

در این مدل Hypervisor مستقیماً روی سخت افزار نصب می شود و دیگر سیستم عامل وجود ندارد. در اینجا ما Hypervisor  شرکت VMware رو به نام ESXI معرفی میکنیم.

ESXi یک نرم‌افزار مجازی‌سازی است که توسط شرکت VMware تولید می‌شود. این نرم‌افزار برای ایجاد و مدیریت ماشین‌های مجازی در سرورها استفاده می‌شود. ESXi یک هیپرویزور (hypervisor) است که به صورت مستقیم روی سخت‌افزار نصب می‌شود و اجازه اجرای چندین ماشین مجازی را فراهم می‌کند. این اجازه می‌دهد تا بیشترین استفاده ممکن از سخت‌افزار و منابع سرورها برای اجرای برنامه‌ها و خدمات مختلف به کمک ماشین‌های مجازی انجام شود

VMware vSphere چیست؟

VMware vSphere یک مجموعه نرم افزاری است که ابزارهای مورد نیاز برای مجازی سازی سرور را ارایه می کند مانند ESXi، vCenter، انواع VMware tools و…

ESXI چیست؟

مدل Hosted (Type 2)

در این مدل سخت افزار وجود دارد و روی آن سیستم عامل نصب می شود. سپس روی سیستم عامل Hypervisor نصب می شود. در نهایت ماشین های مجازی راه اندازی می شوند. این مدل تداعی کننده VMware Workstation است. در این مدل چون سیستم عامل به عنوان واسط وجود دارد performance خوب نیست. این مدل برای محیط های تمرینی و آزمایشگاهی مناسب است. این مدل چون پایدار نیست و performance خوبی ندارد بنابراین در محیط های واقعی و سازمانی قابل استفاده نیست.

آموزش کامل نرم افزار VMware Workstation

مجازی سازی سرور مدل دوم

نویسنده : محمد رضا برجسته

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پیامک
پشتیبانی آنلاین