روش‌های مرسوم پشتیبان‌گیری از سرور: ایمن نگه داشتن اطلاعات

پشتیبان‌گیری از سرور
سخت افزار و سرور شبکه مقالات

پشتیبان‌گیری از سرور و روش های بک آپ گیری، مقالات و صحبت های بسیاری شده است. در برخی موارد و برای بعضی افراد، انتخاب یک روش مناسب  برای این کار، ممکن است دشوار باشد. انتظاری که از بک آپ گرفتن وجود دارد این است که اطلاعات امن و در دسترس باشد. رسیدن به این هدف می تواند بسیار متفاوت و با روش های متنوع باشد. در این مقاله سعی شده است به درک صحیح برای این امر کمک شود.

  1. پشتیبان گیری کامل یا Full Backup

پشتیبان‌گیری از سرور یا full backup ساده ترین روش بک آپ گرفتن است که شامل تمام فایل ها و فولدرها می شود. این روش بک آپ گرفتن از این جهت ساده ترین روش بیان می شود که تنها یک مجموعه فایل برای بازیابی وجود دارد و به شکل پکیج و بدون دخالت در جزئیات فایل ها انجام می شود.

این روش معمولا فایل را به صورت فشرده دخیره می کند و عموما نیز برای هر نرم افزار با فرمت اختصاصی آن انجام می شود.

در بک آپ گیری های متوالی و پشت سر هم، روش نرم افزارهای پشتیبان گیری به این شکل است که اولین نسخه، تمام فایل ها را شامل می شود و در نسخه های بعدی، فایل های افزوده شده و متفاوت در انجام بک آپ دخیل می شوند. البته این حالات معمولا قابل تغییر و انتخاب هستند و می توان در هر مرتبه، نسخه ی کاملی از فایل ها و  فولدرهای هدف، تهیه کرد. باید این نکته را مورد توجه قرار داد که بک آپ های کامل، فضای ذخیره سازی زیادی نیاز دارند و اگر برای هر نسخه و در هر مرتبه، نسخه ی کاملی ذخیره شود، فایل های با حجم زیاد و محل ذخیره سازی متناسب با آن ها وجود خواهد داشت و باید قبل از انجام پروسه بک آپ گیری، از فضای خالی و در دسترس برای ذخیره سازی مطلع باشید.

به عنوان مثال برای ذخیره سازی یک ماشین مجازی، در نسخه کامل، کل ماشین مجازی همراه با تنظیمات آن ذخیره می شود که محل نگه داری آن نیز مهم خواهد بود و از آنجایی که ذخیره سازی در سرورها، به نسبت سیستم های عمومی، هزینه و ملاحظات بیشتری نیاز دارد، این مورد می تواند بسیار مهم باشد.

  1. پشتیبان گیری افزایشی یا Incremental Backup

این روش پشتیبان‌گیری از سرور می تواند صرفه جویی قابل ملاحظه ای در فضای ذخیره سازی داشته باشد. در این متد فقط از فایل هایی که نسبت به آخرین نسخه پشتیبان تغییر داشته اند و یا ایجاد شده اند، بک آپ گرفته می شود. با این روش سرعت انجام کار بسیار بالاتر خواهد بود و همچنین در فضای ذخیره سازی نیز صرفه جویی خواهد شد.

این حالت عموما همراه با روش فول بک آپ استفاده می شود که در دوره های بزرگ تر یک نسخه کامل و در فواصل آن، پشتیبان گیری افزایشی انجام می شود. به این شکل که مثلا اگر آخر هفته که بهترین زمان برای بک آپ گیری کامل است، این روش انجام شده باشد، در طول هفته بک آپ گیری های افزایشی صورت بگیرد که هم زمان کمتری خواهد برد و هم منابع کمتری را درگیر خواهد کرد.

در این مثال اگر بجز نسخه کامل و آخر هفته، در هر روز کاری یک نسخه افزایشی ایجاد شود، برای هر هفته یک نسخه کامل و 5 نسخه افزایشی وجود خواهد داشت. که البته این دفعات بر اساس اهمیت اطلاعات و میزان تغییرات می تواند بیشتر یا کمتر باشد.

نکته بسیار مهم و قابل توجه در بک آپ گیری افزایشی سرعت انجام کار بیشتر و محل ذخیره سازی کمتر است.

اما برای بازیابی اطلاعات در این روش، زمان مورد نیاز کمی یشتر است. زیرا در ابتدا باید نسخه کامل بازیابی شود و سپس نسخه های افزایشی و تغییرات با توجه به محل تغییر و یا تکرار، اعمال شوند.

پشتیبان‌گیری از سرور

3. Differential Backup

پشتیبان‌گیری از سرور Differential Backup حالتی مابین Full Backup و Incremental Backup است. این روش به این شکل است که در واقع مجموعه ای از تغییرات در مدت زمان خاصی نسبت به پشتیبان اولیه را به صورت یکجا ذخیره می کند و به این شکل تا حدی فایل بزرگتری نسبت به روش افزایشی خواهید داشت. البته این امکان نیز وجود دارد تا با انجام تنظیمات، تمامی این تغییرات، در روندی که بازنویسی نسخه اولیه و کامل است، به آن افزوده شود که طبیعتا کند انجام خواهد شد اما در فضای ذخیره سازی اثری مثبت خواهد داشت.

در این روش در واقع هر نسخه بک آپ جدید، شامل تمام تغییرات نسبت به نسخه فول قبلی است که نرم افزار با بررسی نسخه ها آن را به دست می آورد. سرعت این روش نسبت به روش Incremental بهتر و بیشتر است.

4- Mirror Backup

در روش پشتیبان‌گیری از سرور Mirror Backup نسخه ای از کلیه فایل ها و فولدرها در مبدا، در مقصد ایجاد می شود. این روش را می توان با روش بک آپ کامل و فول مقایسه کرد. هر زمان تغییری در مبدا شکل بگیرد، مقصد نیز همان تغییرات را خواهد داشت. این نسخه کپی دقیق از مجموعه داده های منبع است اما فقط آخرین نسخه آن را در برخواهد داشت و ورژن های قبلی وجود ندارند.

بازیابی اطلاعات در این روش سرعت بسیار بهتری دارد زیرا دسترسی به فایل ها و جزئیات راحت تر است. اما با این روش کارکرد طبیعتا فضای ذخیره سازی مورد نیاز زیاد خواهد بود که افزایش هزینه ها را در بر خواهد داشت. همچنین روش آینه ای این مشکل را نیز خواهد داشت که اگر در منبع و فایل های مبدا، مشکلی ایجاد شود، عینا همان مشکل در نسخه بک آپ نیز ایجاد خواهد داشت.

این روش بک آپ مانند روش های دیگر مزایا و معایبی دارد. در مورد بک آپ گیری و اطمینان از ایمن بودن اطلاعات، هیچ وقت توصیه نمی شود فقط از یک روش بک آپ استفاده کنید. در واقع بهترین توصیه بهره گیری از دو نسخه پشتیبان در داخل شبکه و یک نسخه نیز خارج از آن است.

این مقاله گذری کوتاه بر چند روش اصلی بک آپ گیری است.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پیامک
پشتیبانی آنلاین